Wertheim 2012

WERTHEIM – 2012

Torsdag aften den 20. sep. stod de første glade og forventningsfulde glasperlepiger på bussen i Skanderborg. Sydpå gik det. Flere glade og forventningsfulde piger stod på såvel i Kolding som ved afkørsel 66.
Så var vi samlede, og der blev hygget og snakket glasperler med mere. Lidt søvn i bussen blev det da også til.

Morgenmaden blev indtaget på en lille ”vigeplads” langt ude på landet. Vel fremme i Wertheim kunne vi lige nå en kop kaffe inden den guidede tur på Museet.
kl. 10.00 gik vi ind på Glasmuseet, hvor vi blev modtaget af vor guid. Besøget startede med et indblik i, hvordan man blæser drikkeglas. Efter første demo lokkede blæseren Birgitte til et ”prøveblæs”. Som gave til Birgitte for veludført ”blæs”, fik hun drikkeglasset med hjem, og der var et par stykker af os, som absolut ikke kunne undvære nogle drikkeglas – Jeg troede slet ikke, at jeg manglede drikkeglas, men kunne slet ikke stå for nogle grønne ”vandglas” med dutter på det nederste stykke, så man ikke tabte glassene, hvis fingrene var lidt fedtede.
Museet havde en meget stor doneret udstilling af 600 brevpressere. En særpræget og utrolig smuk udstilling.
Guiden opfattede os, som værende meget interesserede besøgende, så hun viste os en maskine, som normalt ikke blev vist frem. Maskinen var lavet sådan, at tynde glasstænger faldt ned i et rør, og når de ramte bundpladen, frembragte det en lyd, som vi faktisk ikke kunne høre. Så blev der tilkoblet en højtaler, og tonerne gengav kirkeklokkernes klang – meget smukt!
En maskine, som man kunne fremstille fehår med, stod der også. Fehåret blev fremstillet af to glastyper = to forskellige glastyper (koefficienter), som blev kørt igennem maskinen.
Alt i alt en dejlig og yderst interessant guidet gennemgang af Museet.

Kl. 12.00 kunne vi komme ind i Arkadesalen, og forskellige glasperlemagere fremviste deres kunnen. Imponerende at se hvad der blev fremtryllet.
Nogle benyttede også straks lejligheden til at gå over i salgsteltet, og her var sandt at sige noget for øjet og pengepungen. Mon ikke de fleste af os i løbet af weekenden havde indkøbt store mængder af tilbehør til vor hobby?
Fredag aften kl. 18.00 opsamlede buschaufføren os foran Arkadesalen og kørte os til hotellet ”Zum Hirschen”, hvor vi de næste par nætter skulle sove.

Lørdag formiddag kl. 10.00 havde vi bestilt den guidede byvandring. Vi så og oplevede Wertheim gennem en dygtig guid. Hun fortalte os om fangetårnet – jødernes forfølgelse og udryddelse – deres synagoger – deres opsamlingssted, hvorfra de blev kørt til lejrene – de små forgyldte chaussesten, som var nedlagt i byens brolægning foran husene, i hvilke de havde boet samt Maria kapellet osv.
Vi gik gennem de smalle gader, så smukke udsmykninger på husene. Byens brønd, hvorpå tidens pris på vin var skrevet. Mod byens torv var husene bygget forskudt, så man fra alle husene kunne holde øje med, hvad der foregik på torvet. Mange steder så vi også vandstandsmålingerne. F.eks. på dørkarmen til et hus – og på muren nede ved floden. Det lokale brandvæsen kom, når floden gik over sine bredder, og indbyggerne ikke selv kunne komme udenfor en dør, sejlende for at hjælpe folk til læge, lufte hunde, gøre indkøb osv.
På et hus så vi også en maske, som rakte tunge (måske til nysgerrige forbipasserende?)
Vi skulle have været inde for at se kirken, men lige akkurat som vi kom, skulle et brudepar giftes, og vi fik ikke lov til at deltage.

Vejrguderne var med os. Solen skinnede og gjorde gadebilledet og – hyggen rigtig dejlig.  Selv cafeerne blev indtaget og ja – kager, det forstår tyskerne at friste med.

Kl. 11.00 kunne vi gå til Arkadesalen, for atter at se på glasperledemoer eller gå i salgsteltet. Også glasperleboderne var stillet op, og mon ikke vi også her kunne lære et og andet – få snakket med glasperlemagerne eller lade og friste til køb?
Vores egen Jens Chr. Kondrup var den første, som skulle lave en demo, og det gjorde han med bravur – et show som gav tilskuerne på de første rækker en forskrækkelse, så det gav et ryk i dem, da Jens knaldede en af sine hule – blæste perler i bordet! Godt gået Jens!

 

Gave til den tyske glasperleforening – GlasperlenSpektrums 10 års jubilæum blev overrakt Angela Meier – som blev meget overrasket og takkede mange gange.

 

Søndag formiddag skulle vi lige ind for at gøre de sidste indkøb, og der var også lige tid til en enkelt demo.
Kl. 13.00 holdt bussen klar til at køre os hjem.
Ved halvfem tiden ringede min mobil, og Angela Meier kunne fortælle mig, at jeg havde fået en delt førsteplads ved glasperlekonkurrencen – glæden var stor, så ved 1. stop blev der indkøbt vin, så vi kunne fejre sejren.

1000 tak for en dejlig glasperletur.

Vi glæder os allerede til at arrangere næste års tur 11.-13. oktober 2013
På bestyrelsens vegne
Connie Sørensen